2013 - 24 uurs van Lelystad

De 24 uur van Lelystad was weer een groot succes. Ieder jaar doen er meer koppels mee en de prijzen waren wederom fantastisch. Dit keer geen verslag van de wedstrijdleiding zelf maar van Ger Gilissen, controleur voor onze vereniging en tevens BOA voor de federatie welke de gehele wedstrijd aanwezig was. 

Het is zaterdag 31 augustus 12:00 uur en er gaat een scheepshoorn af. Het geschal is tot ver in de omgeving te horen en overal horen we plonzen in het water. 19 koppels werpen hun lijnen uit na de nodige voorbereidingen te hebben getroffen. Die voorbereidingen bestaan o.a. uit het met, radiografisch bestuurde bootjes, op de visplek aanbrengen van het lokvoer.

De wedstrijd is begonnen. 19 koppels gaan de komende uren de strijd aan om wie het meeste aan gewicht aan karpers weet te vangen. Al gauw gaat bij de wedstrijdleider, Marcel Merk, de telefoon. De eerste karper is geland en wordt nat gehouden. Want het welzijn van deze dieren staat bij deze ploeg onder leiding van Marcel voorop. De sportvisser verliest bij het aanslaan daarna 2 karpers en vervolgens landt hij zijn tweede exemplaar.Net als ik aan kom rijden drilt hij nummer drie binnen. Even daarna 
komt Marcel aanlopen bewapend met weegschaal en administratie. De karper wordt gewogen en na nog eens een flinke emmer water over zich heen gegoten te krijgen op de foto gezet. Ruim 20 pond.Dan wordt hij weer netjes en heel voorzichtig teruggezet. Opvallend voor de gehele wedstrijd is het respect van de hengelaars naar de gevangen dieren toe. Geen leefnetten of bewaarzakken maar zodra de weging heeft plaatsgevonden gelijk weer uiterst voorzichtig het water terug. Het lange wachten is begonnen en wat doe je dan om de tijd te doden? Juist je speelt een partijtje schaak of je verzorgt de inwendige mens. 

          
Als de nacht is ingegaan heerst er een serene rust in het kamp. Het is stil. Dan worden er ineens overal karpers gevangen. Hier en daar gaan zachtjes de piepers af vanwege een run, zoals dat wordt genoemd. Dus ook Marcel wordt geen rust gegund. Wederom met weegschaal en administratie loopt hij met me mee naar de volgende melding. Er heerst overal ineens een drukke bedrijvigheid van hengels die worden ingehaald.

   

Gaat het dan eindelijk gebeuren? Vorig jaar was het kommer en kwel met de vangst. Daar lijkt nu geen sprake van te zijn. Aangekomen bij plek nummer  12 zie ik eerst dat een aantal ratten naarstig op zoek zijn naar etensresten. Maar Marcel heeft elk deelnemend koppel een vuilniszak uitgereikt. Daarin worden verpakkingsmaterialen en andere rommel in gedeponeerd en moeten aan het eind van de wedstrijd of worden meegenomen of bij Marcel worden ingeleverd. De ratten hebben het nakijken. 



De wedstrijd verloopt verder goed en als ik de volgende dag Marcel langs de kant opzoek staat de stand op ruim
280 pond karper. Een succesvolle 24 uur, zeker voor degene die wint want die doet mee aan de Shimano - Masters of Carp in het karper Walhalla in Frankrijk! 

Marcel, bedankt voor je vakkundige uitleg en je tomeloze inzet om deze wedstrijd tot een succes te maken. 




 PlaatsKoppelAantal
Totaal gewicht 
 1Camiel Driehuis en Jos van den Heuvel11
 141 pond 
 2
Marcel van Dee en Edwin Daling
5
 68 pond 
 3
Rene Hoeve en Richard de Jong
2
34 pond
 4
Michael van Koldenhoven en Gradus
2
18 pond
 5
Demien Waasdijk en Dennis Mastenbroek
1
16 pond
 GeheleWedstrijd 
22 
283 pond

Eerste plek twee tickets naar Shimano  Masters of Carp welke gehouden word aan Domaine de Pimprez  aangeboden via  Hengelsportcentrum 'De Snoekbaars'