2011 - SKPHL - Uitzetting - Peschkens

Zaterdag 10 december 2011 was het dan zover, de eerste uitzetting van de spiegelkarpers in de Hoge en Lage Vaart van Oostelijk Flevoland. Locatie om te verzamelen was de Nieuwe Waterweg te Lelystad. Vanuit hier zou de  Karpercommissie Lelystad - Dronten samen met een groot aantal vrijwilligers de diverse locaties in oostelijk Flevoland voorzien van de nieuwe vissen. 

Tijdens het opbouwen van de tijdelijke huisvesting voor de spiegelkarpers en de opstelling voor het wegen en fotograferen stroomden er steeds meer belangstellenden toe. Veel sportvissers met familie en vooral veel kinderen waren aanwezig om de nieuwe bewoners van de Hoge en Lage vaart te verwelkomen. Ook kwamen er diverse buurtbewoners polshoogte nemen om te vernemen waar iedereen zich toch zo druk om maakte. Helaas moesten wel even wachten voor de vrachtwagen arriveerde, maar dat is meer regel dan uitzondering bij Spiegelkarperprojecten. Gelukkig was het mooi weer dus was het niet zo erg.

Zoals in het projectplan beschreven zijn alle spiegelkarpers gewogen en gefotografeerd voordat deze in de vaarten zijn losgelaten.Bij terugmelding van de gevangen karpers zal de karpercommissie dan uitzoeken wat de groeicurve is van de betreffende karper maar ook hoe het migratiepatroon is van de karper door de wateren van Flevoland. Het is wel van wezenlijk belang dat wanneer men een terugmelding doet dat de foto van de linkerzijde gemaakt word. Dit betekent dat u de kop in de rechterhand houdt. De gegevens van de vis zullen natuurlijk teruggekoppeld worden aan de vanger die hierdoor een stukje informatie heeft welke toepasbaar is in zijn/haar visserij. 

De vaarten van Flevoland herbergen van oorsprong geen spiegelkarpers aangezien  er nooit uitzettingen zijn gedaan. Er zwemmen enkele vissen met een respectabele leeftijd welke zeer waarschijnlijk losgelaten zijn uit de oude OVB kwekerij. Als er nu geen gerichte uitzettingen zouden plaats vinden zou er binnen afzienbare tijd geen spiegelkarper meer zwemmen in de vaarten. De karpercommissie Lelystad – Dronten zal de komende zes jaar drie uitzettingen organiseren waarbij 1 spiegelkarper per hectare het uitgangspunt is


Hiermee zal er een variatie in het karperbestand worden bewerkstelligd zodat de kans op het vangen van een spiegelkarper aanzienlijk wordt vergroot. Over de jaren zullen de uitzettingen op diverse locaties plaatsvinden zodat de spreiding zo optimaal mogelijk zal zijn.Dat er mooie vissen tussen zaten was wel te vernemen aan de reacties van de aanwezigen. Spiegelkarpers zijn door hun unieke schubbenpatroon goed te herkennen en sommige waren wel zeer herkenbaar. 

Wij willen een iedereen die ons geholpen heeft bij deze uitzetting heel erg bedanken en niet in de laatste plaats degene die de spiegelkarpers met hun eigen vervoer naar de diverse locaties hebben gebracht.

     

 N.B.: Tijdens de uitzetting hebben diverse mensen foto's en filmopnames gemaakt.  Wij zouden deze graag willen ontvangen om dit toe te voegen aan ons archief en indien toegestaan gebruiken op onze website. U kunt contact opnemen met karpercommissie@hotmail.nl voor het aanleveren hiervan.